Založ si blog

Ako niektoré matky ničia životy (nielen) svojim synom

Emocionálny incest („emotional incest“ /“covert incest“ /opičia“ láska“)

Čo to je a ako sa prejavuje?

Ak dieťa rodičovi supluje partnera, resp. ak rodič vníma dieťa ako náhradu za dospelého partnera.

Nemá to nič s fyzickým incestom, ale je to istý typ sexuálnej energie nezahrňujúcej fyzický kontakt či obťažovanie. Tento jav nazývame aj opičia „láska.“  A áno, týka sa to najmä žien – opičích matiek –  a ich nezdravej posadnutosti na synoch.

Áno, osamelé matky, najčastejšie ste to vy. Ostali ste osamelé, a keď prišlo do vášho života toto dieťa (najčastejšie chlapec), stáva sa vašim celým životom a jediným zmyslom bytia. S ním ste si vytvorili partnerský a intimny vzťah. A keď sa „dieťa“ pripojí k žene, ktorú považujete za nehodnú, ste tak rozzúrená, že toho chlapca doslova zožerete a jeho vzťahy zničíte. A to je nakoniec to, čím incest je: požieranie a ničenie vašich detí.

A áno, je to tabu, hovoriť o tom, ako matky ničia životy svojim deťom. Práve preto o tom píšem. Lebo matky sú nekritizovateľná modla spoločnosti, no ničia životy svojich detí na mnoho spôsobov. A vďaka tomu, že ich nesmieme kritizovať, musia tieto (dospelé) deti trpieť potichu, nikdy sa o tom nezmieniť a tváriť sa, že je všetko v poriadku.  Ale, aké monštrum si spraví dieťa, aby ho potom celý život vlastnilo a naplňovalo si cez neho vlastné potreby na úkor slobody a šťastia toho dieťaťa? V podstate ukradne vlastnému dieťaťu život a šťastie, lebo si sám/sama zrejme nevie a NECHCE nájsť vhodného partnera, to je pre neho/ňu príliš zložité, a tak si dieťa vychová podľa seba a pre seba, ako partnera na celý život. Áno, najčastejšie sú týmito monštrami matky.

Rodič (najčastejšie matka) používa dieťa (syna) , aby uspokojil jej emocionálne potreby a fungoval ako náhrada za jej manžela/druha (často v prípadoch, ak je to slobodná matka, rozvedená žena alebo vdova – cítia sa osamelé). Jednoducho ak matka „miluje“ svojho syna ako svojho partnera. Chce a očakáva od neho presne ten istý druh emocionálnej opory, aký by mala hľadať v partnerstve s nejakým dospelým mužom, teda nehľadá oporu u iných dospelých, ale vo vlastnom dieťati a to aj v tom prípade, že nie je ešte dospelé.

Dieťa býva vyzvané, aby uspokojilo potreby dospelého ako sú intimita, spoločnosť, emocionálna podpora, romantický partner, rada, riešenie problémov, obáv, uspokojovanie ega alebo emočné uvoľnenie. Je zrejmé, že v tejto dynamike je dieťa skryte citovo opustené rodičom (rodičmi) a je nielen okradnuté o svoje detstvo, ale aj veľmi negatívne ovplyvnené do budúcnosti.

Príkladom takejto matky bola Helena Ružičková. Synovi zničila 3 manželstvá. https://www.krajskelisty.cz/praha/10189-slavna-matka-mu-svou-opici-laskou-znicila-tri-manzelstvi-jak-to-bylo-s-jeho-nadvahou-a-co-ho-nakonec-zabilo-tajnosti-slavnych.htm

Ak to nejaká matka doženie do extrému, môže to vyzerať aj takto: https://m.youtube.com/watch?v=XBGFKKAShRk&t=268s

Skúste si sami odpovedať, prečo častokrát svokry nemusia svoje nevesty (áno, viem, že nie všetky! a viem, že sú aj veľmi dobré svokry!), hľadajú na nich neustále len chyby a nikdy im nie sú dosť dobré pre ich dokonalých synčekov. Doslova s nimi súperia.

Takáto matka robí všetko za syna, hýčka ho, obsluhuje ho, neučí ho schopnostiam/zručnostiam (alebo mu ich učenie sa odopiera), žiarli na vzťahy jej dieťaťa s inými, keď nevenuje pozornosť a prítomnosť jej samotnej. Jej cieľ je jasný: vlastniť dieťa a mať ho pri sebe a pre seba navždy. A to dokáže spraviť tým, že ho vedome nepripravuje na život, chce totiž, aby bol od nej závislý. Je to odporné sebectvo, ktoré sa vydáva za lásku, no ide tu len o to, že matka si vyrobí a ponecháva dieťa na to, aby jej doživotne suplovalo partnera a napĺňalo JEJ potreby.

 

Čo to znamená pre dieťa?
Matka tak vytvára neschopnosť syna v neskoršom veku nadväzovať zdravé emočné väzby a neschopnosť osamostatniť sa. Jednoducho mu znemožní byť s inými ženami, snaží sa mu ich znechutiť, a keď si aj nájde nejakú, tak hľadá na nej len chyby a neustále ju ohovára. Žiarli na ňu. Svojho syna považuje sa svoje vlastníctvo a bije sa o neho zubami-nechtami. Jeho priateľka je jej nepriateľka a rivalka.

Byť rodičovým primárnym zdrojom podpory je pre malé deti veľkou záťažou, pretože sú nútené potlačiť svoje vlastné potreby, aby uspokojili potreby dospelých.

Emocionálny incest jedného z rodičov ničí schopnosť dieťaťa dokázať si určiť hranice a postarať sa o to, aby sa v dospelosti splnili jeho vlastné potreby. Tento druh zneužívania, ak je spôsobený rodičom opačného pohlavia, môže mať zničujúci vplyv na vzťah (dospelého) dieťaťa s jeho vlastnou sexualitou a pohlavím a na jeho schopnosť viesť úspešné intímne vzťahy ako dospelý.

 

Následky:
-pocity viny za starostlivosť o seba, ktoré súvisia s pocitom povinnosti starať sa o rodiča
-ťažkosti súvisiace so sexuálnou identitou alebo pohlavím
-pocity nedostatočnosti
-vzťah lásky a nenávisti (love-hate) s daným rodičom
– závislosť na sexe/ drogách/ alkohole/ práci/ jedle
-nedokáže komunikovať priamo v pracovných, rodinných alebo romantických vzťahoch
-problémy súvisiace so závislosťou od / vyhýbaním sa sexu alebo závislosťou na/ vyhýbaním sa láske

Treba spomenúť ešte jeden rozmer. Ak je takáto matka dominantná, tak s veľkou pravdepodobnosťou vychová takého submisívneho dobráka a podpapučníka. Vnútri navždy potlačené emócie však raz môžu vybuchnúť ako sopka. Ak je takáto matka submisívna, tak s veľkou pravdepodobnosťou vychová tyrana, ktorý bude vnímať ženu (a aj matku) len ako jeho slúžku a rohožku, ktorej môže rozkazovať. A potom sa bude ešte čudovať, keď ju za tú jej „dobrotu“ bude občas synček týrať. Ale všetko mu samozrejme prepáči, lebo majú predsa krásny partnerský vzťah…

Moja otázka nakoniec: prečo ak máme vodičák, aby sme mohli viesť auto, nemáme aj rodičák, aby sme mohli vychovávať deti? Nie je v záujme spoločnosti vychovávať psychicky zdravých jedincov? Prečo sa o takejto chybnej výchove a jej neblahých účinkoch na dieťa nehovorí na hodinách etickej či občianskej výchovy? A prečo v škole doposiaľ nemáme predmet „výchova k rodičovstvu“?

 

Zdroje:

https://psychcentral.com/blog/emotional-incest-when-is-close-too-close/

https://www.goodtherapy.org/blog/emotional-covert-incest-when-parents-make-their-kids-partners-0914165

https://www.bpdfamily.com/content/was-part-your-childhood-deprived-emotional-incest

https://dennikn.sk/blog/930919/zeny-nevychovavajte-zo-svojich-synov-neschopnych-luzrov/

-vlastná skúsenosť a pozorovanie

 

PS: ako ste si asi všimli, pôvodný článok mi admin zmazal kvôli tým obrázkom. Tak ho práve publikujem opäť, bez nich.

Prečo mladí volia PS

01.10.2023

Nebezpečenstvo strany PS spočíva práve v tom, že na prvý pohľad (navonok) je špeciálne pre mladých ľudí veľmi atraktívna. Atraktívne farby, atraktívne heslá („ dôstojná budúcnosť“, „normálne a odborne“), mladý, atraktívny Šimečka. Ich program, ktorý je sčasti atraktívny aj pre mňa. Majú pekne spracované videá. Plus: mladí chcú zmenu, niečo nové. [...]

Progresívci nie sú budúcnosť, ale minulosť v novom kabáte a návrat totality

28.09.2023

Po dlhšej odmlke sa vraciam späť, keďže tieto voľby považujem za dôležité. Rozhodne sa o tom, či sa na Slovensku zachová demokracia a sloboda slova. O nebezpečenstve progresivizmu hovorím už v predošlom článku tu: . https://truthbesaid.blog.pravda.sk/2020/11/28/progresivizmus-je-nabozenstvo-ako-spravne-pomenoval-dag-danis-ideologia-ktora-smeruje-k-totalite/ …dnes chcem [...]

Káva s Líviou za 300€, video od celebritky za 200€

03.02.2021

Priznávam, že mi vôbec neprekážajú ľudia, ktorí majú úplne iné hodnoty a názory ako ja a dokážu ich vášnivo zastávať/biť sa za ne. Samozrejme, môžem im to vyvracať, aj tie názory/ich činy kritizovať, ale vždy budú mať u mňa obdiv, pretože im na niečom nesebecky záleží, majú nejaké hodnoty a vízie, za ktoré sú ochotní bojovať narozdiel od ľudí, čo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 70862x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu

Kategórie